ברובע נוף ירקון, שייבנה על שטחו של המחנה הצבאי ההיסטורי סירקין, מתוכננות להיבנות כ-12,500 יחידות דיור בהן יתגוררו כ-40 אלף איש.
תוכנית הרובע כוללת, בנוסף לבנייני המגורים, גם הקמת שני אזורי תעסוקה בצפון ובדרום הרובע החדש, וחזיתות מסחריות מלוות רחוב, בהיקף רחב יחסית של כ-365 אלף מ"ר.
עירוב השימושים האינטנסיבי בין מגורים לתעסוקה ומסחר, יאפשר חוויית מגורים שונה בשכונת נוף ירקון ביחס לשכונות אחרות שנבנו בעשורים האחרונים בעיר, ומאופיינות בריבוי שטחי מגורים ומיעוט שטחי מסחר או לחילופין, מיקוד במסחר ותעסוקה ומיעוט שטחי מגורים.
רחוב הרעות: ציר מסחר מרכזי
עיון במפת הרובע מגלה כי רחוב הרעות, מתוכנן כציר המסחר המרכזי והאינטנסיבי, שלאורכו יפעלו חנויות ועסקים רבים משני צדדיו. ציר מסחרי מרכזי נוסף הוא רחוב הטייסים שגם בו יפעלו חנויות ועסקים כמעט לכל אורכו.
מתחמי מסחר אלו שמים להם למטרה להפוך למוקד משיכה עבור תושבי הרובע ותושבי חוץ, כדוגמת רחובות מסחריים בולטים בארץ כמו אבן גבירול בתל אביב, או רחוב יפו בירושלים, הבולטים בפעילותם בהשוואה לכלל הרחובות המסחריים בארץ. רחובות אלה מספקים מעבר לעסקים וקניות, גם מגוון רחב של אפשרויות בילוי והנאה.
סידורים, קניות ובילוי
ברחובות המסחריים הראשיים של שכונת נוף ירקון, תיבנה קולונדה רחבה של 6.5 מטר, שתספק לעוברים ושבים מחסה להליכה בתנאי מזג האוויר המשתנים, הן מפני הגשם והן מפני השמש הקופחת, בדומה לרחוב אבן גבירול בתל אביב.
על פי תדריך הנחיות הבינוי והפיתוח שפרסמה עיריית פתח תקווה, כמסמך מנחה לקבלנים וליזמים, 80% מאורך החזית המסחרית הפונה לרחוב תהיה שקופה, ותייצר עניין לעוברים ושבים. בתחום הקולונדה, תותר הצבת ריהוט רחוב כמו ספסלים ומקומות ישיבה, בדומה לעיצוב רחובות מרכזיים בגרמניה ולונדון, שיאפשרו לעוברים ושבים להשתהות ליד שטחי המסחר.
בתי קפה ומסעדות יהיו רשאים לבצע סגירות חורף בתחום הקולונדה ולהשאיר את הריהוט בתחום, גם בשעות הלילה. מעל הקומה המסחרית תותר בניית גלריה שתאפשר גמישות רחבה ומתן מענה נוסף לעסקים וחנויות.
אילו עסקים יפעלו שם? מגוון רחב של עסקים, החל מבתי קפה ומסעדות וכלה בחנויות בגדים וריהוט, ולמעשה, כל עסק שיקלע לצורכי התושבים המתגוררים ברובע וייצר תנועה של עוברים ושבים למטרות סידורים, קניות ובילוי. למגוון העסקים והעניין שהם מייצרים יש השפעה משמעותית על הצלחת הרחוב, כמו גם על נגישות גבוהה שמאפשרת לתושבי הרובע ותושבי חוץ להגיע בקלות או למצוא פתרונות חניה קרובים. ברחוב הרעות, הרחוב המסחרי המרכזי מתוכנות שתי תחנות מטרו, במסגרת סלילת קו M2 שיחלו לפעול על פי הצפי בשנת 2035.
מרכזי תעסוקה בצפון ובדרום השכונה
מעבר לחזיתות המסחריות הרבות בשכונה, לאורך הרחובות, מתוכננת גם הקמתם של שני אזורי תעסוקה ותעשייה מרכזיים ברובע, בצפון ובדרום.
שני מרכזי התעסוקה המרכזיים יתפרסו על פני שטח של כ-275-265 אלף מ"ר. לשם השוואה מדובר בפי ארבעה מגודלו של פארק ההיי-טק אזורים באזור התעשייה קריית אריה בעיר.
על פי רשות מקרקעי ישראל, שיווק שטחי מרכזי התעסוקה ליזמים טרם החל: "להערכתנו, האזור הדרומי יעבור שינוי בעקבות תיקונים בתוכנית כביש 40. שיווק מתחם התעסוקה הצפוני ייבחן עם התקדמות הפיתוח ולאחר טיפול בכל התנאים הסטטוטוריים ובתיאום עם העירייה".
שטחי תעסוקה נוספים, קטנים יותר, בשטח של כ-32 אלף מ"ר בלבד, יוקמו בצירי המסחר המרכזיים – רעות והטייסים. אלו ימוקמו מעל החזיתות המסחריות. למעשה, שדרת הרעות תחבר בין שני מרכזי התעסוקה ותאפשר נגישות גבוהה אליהם באמצעות תחבורה ציבורית, שבילי אופניים ושלד הליכה "ירוק" של גנים ופארקים.
הכנסות מעסקים לקופת העירייה
מתחמי התעסוקה המתוכננים יספקו שטחים נרחבים לפעילות עסקית של חברות בינוניות וגדולות כמו חברות הייטק, כמו גם שטחי משרדים להשכרה לעצמאים ולפרילנסרים קטנים. על החשיבות שמייחסת העירייה לאזורי תעסוקה ניתן ללמוד מדברים שאמר ראש העיר רמי גרינברג בעת הצגת תקציב העירייה לשנת 2023. התקציב שהסתכם ב-2.37 מיליארד שקלים, הציג גידול של 14% בהשוואה לתקציב שנת 2022. גרינברג ציין לטובה את הגידול המשמעותי בהכנסות העיר וייחס אותו להכנסות הארנונה העסקית: "הגידול המשמעותי בתקציב העירייה מוכיח את הפעילות הענפה שהשקענו באזורי העסקים כדי למשוך חברות גדולות להשתקע בעיר מבלי להיכנס לכיסו של התושב. כל זאת איפשר הרחבה משמעותית בהיקף השירותים לתושבים, ושימת דגש על חינוך, ניקיון, ביטחון והמשך פיתוח העיר".
השכונה תייצר 15 אלף משרות
פיתוח העסקים ברובע שמבוסס על קונספט עירוב שימושים אינטנסיבי צפוי להיות הדרגתי. התפתחות הרובע, המתוכננת בשלבים, בהתאם להתקדמות הסדרת נושא התחבורה, נכנסה למערך השיקולים גם בנושא המסחר והתעסוקה. נקבע כי עם הקמת 8,000 יחידות הדיור הראשונות, ייבנה חלק הארי של שטחי התעסוקה והמסחר בהיקף כולל של 300 אלף מ"ר. כך גם יספק הרובע החדש תעסוקה לכ-12 אלף עובדים. בשלב השני, בו ייבנו כ-4,000 יח"ד נוספות (בחלק המזרחי של השכונה), ייבנו עוד כ-67 אלף מ"ר של שטחי תעסוקה ומסחר, אלה יספקו כ-2,600 מקומות עבודה נוספים לתושבי הרובע או לתושבי חוץ. בסך הכול תספק שכונת נוף ירקון כ-15 אלף משרות לתושבי הרובע ותושבי חוץ.
מרשות מקרקעי ישראל נמסר כי "בהליך פינוי שטחי מחנה סירקין, הוכנו שתי תוכניות. אחת, מערב המחנה (תמ"ל/1076) – תוכנית הכוללת כ-8,500 יח"ד וכ-300 אלף מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה. המסחר פרוש לאורך הצירים הראשיים, והקומה המסחרית משולבת במבני המגורים. התוכנית השנייה, מזרח המחנה כוללת כ-4,000 יח"ד וכ- 67,000 מ"ר שטחי מסחר ותעסוקה. המסחר פרוס לאורך הציר מזרח-מערב וקומת הקרקע המסחרית משולבת במבני מגורים. לתוכנית זו יש מגבלות שיווק סטטוטוריות, והיא תשווק בשלבים המאוחרים יותר של פיתוח הרובע".