חום קיצוני ושריפות התרחשו בשבוע שעבר (רביעי) באזור ירושלים והשפלה וגרמו לפינוי בתים, חסימת כבישים ועצירת רכבות.
שינויי האקלים כבר אינם תרחיש עתידי אלא מציאות שמטלטלת את היומיום. גלי חום ממושכים, הצפות חורף, פערים אנרגטיים, בריאות לקויה כתוצאה מזיהום אוויר – כל אלה הפכו לאתגרים שהרשויות המקומיות בישראל חייבות להתמודד איתם כעת.

עבור עיר כמו פתח תקווה, מדובר באתגר כפול: לייצר פתרונות בני קיימה באזורים של התחדשות עירונית או רחובות קיימים ולתכנן את הבינוי החדש בראייה עתידית. שכונת נוף ירקון, שמתוכננת על שטח מחנה סירקין לשעבר, היא דוגמה לראייה צופת עתיד.
תכנון עירוני עם ראייה אקלימית
בדצמבר 2024 פרסמה עיריית פתח תקווה תוכנית היערכות עירונית לשינוי אקלים. התוכנית בהובלת ד"ר חגית אולנובסקי וד"ר מיכל צרפתי, שמה דגש על היערכות ומענה לשני תחומים עיקריים שהוגדרו כדחופים ומשמעותיים ביותר למוכנות העיר למשבר האקלים: הפחתת פליטות חום ומיתון החום בעיר (כולל הצללה שלא באמצעות עצים), ועצמאות אנרגטית לשעת חירום.
בנוסף, הושם דגש על תכנון עירוני רגיש למים: שילוב אלמנטים של ניהול מי נגר בתכנון העירוני, כגון התערבויות שיקום ופיתוח בנחלים, יצירת תיעול של מי נגר אליהם ובניית מאגרי מים ושטחים ירוקים לפנאי ונופש המסוגלים לקלוט מי נגר, הטמעת אלמנטים כמו גינות גשם, מדרכות מחלחלות, וגגות ירוקים בפרוייקטים עירוניים חדשים כמו מבני ציבור ומתקני ספורט ובשיקום תשתיות קיימות.
"משבר האקלים מציב בפנינו אתגרים חדשים המחייבים חשיבה מחודשת והתנהלות מותאמת למציאות האקלימית המשתנה", ציינה דגנית טל, מנהלת אגף איכות הסביבה בעירייה. "מטרתנו היא לאפשר המשך קיום איכות חיים גבוהה גם בתנאי אקלים קיצוניים ומתן מענה אפקטיבי למשברים אקלימיים".
היעד: יישום 70% מהרכיבים הסביבתיים
בתוכנית ההיערכות העירונית מגדירה עיריית פתח תקווה את נוף ירקון כשכונת הדגל של ההתמודדות עם משבר האקלים. בשכונת העתיד של העיר שולבו כבר בשלב הייזום, עוד לפני עבודות השטח, צוותים בין-תחומיים – מאדריכלים, מהנדסי נוף, יועצי קיימות ועד אנשי בריאות וסביבה – כדי להבטיח ששיקולי האקלים יהיו בלב ליבה של התוכנית. בנוסף, העירייה הטמיעה הנחיות קיימות בכל אגפי העירייה, על מנת שהבנייה של השכונה "מותאמת האקלים" תבוצע בהתאם לתב"ע ולתכנון המפורט. נקבע גם יעד ברור: יישום של לפחות 70% מהרכיבים הסביבתיים-מקיימים כפי שתוכננו בשכונה.

"מניסיון עבר בישראל, אילוצים מסוגים שונים מביאים לכך שמימוש תוכניות בנייה שאפתניות כמו זו עלול להיתקל בקשיים ולהביא להתפשרות שלמעשה תפחית את ביצוע הרכיבים הסביבתיים-המקיימים שהוטמעו בתכנון", נכתב בתוכנית. "על מנת למנוע מצב זה וכדי להביא למימוש מקסימלי של הרכיבים הסביבתיים-מקיימים, חידדה העירייה את ההנחיות וקבעה כי יבוצע פיקוח הדוק של היחידות העירוניות לוודא שהבנייה של שכונה לדוגמה "מותאמת אקלים" (נוף ירקון) תבוצע בהתאם לתב"ע ולתכנון המפורט". מה בדיוק מתוכנן בשכונה וכיצד זה ישפיע על תושביה?
תקן בנייה של שלושה כוכבים
העירייה הציבה חמישה עקרונות מובילים בתכנון השכונה, שפורסמו ב"תדריך הנחיות בינוי ופיתוח" לרובע נוף ירקון.
התדריך מספק ליזמים ולקבלנים שזכו במכרזי רמ"י הנחיות מפורטות לבינוי השכונה שתוכננה בגישה בת קיימה. דגש מיוחד הושם על עקרונות תכנון אדריכליים מתקדמים ובנייה ירוקה ומקיימת הצופה פני עתיד. כך לדוגמה, כלל מבני המגורים מחויבים לעמוד בתקן בנייה ירוקה של שלושה כוכבים, כולל בפרויקטים של מחיר מטרה בהם, לרוב, הבנייה הנדרשת היא של כוכב אחד בלבד. פתח תקווה השייכת לפורום ה-15 של ערים מובילות התחייבה לתקן בנייה של 2 כוכבים, אולם בנוף ירקון, העלתה את הרף.
- מינימום פליטות – מקסימום יעילות
כל מבנה בשכונה ייבנה לפי תקן ירוק של שלושה כוכבים לפחות. המבנים יכללו מערכות לניהול אנרגיה, קירור פאסיבי, מיחזור מים, תאורה טבעית ובידוד מתקדם. - מרחבים ציבוריים מותאמים אקלים
התכנון כולל צל טבעי וצמחייה גבוהה, שבילי הליכה מוצלים, שימוש נרחב בעצים מקומיים והימנעות משטחי בטון שצוברים חום. - תשתיות מים חדשניות
גגות ירוקים, גינות גשם, תעלות חלחול וניקוז טבעי – כל אלו ישולבו בתוך המבנה העירוני, כולל מגרשי ספורט ופארקים. - עצמאות אנרגטית מקומית
מבני ציבור מרכזיים יכללו מערכות סולאריות ואגירת אנרגיה שתאפשר תפקוד גם בעת הפסקות חשמל או חירום אקלימי. - קהילתיות והסברה
התכנון כולל מרכז קהילתי ירוק, מערך חינוך סביבתי בתוך בתי הספר, והכשרות קהילתיות לניהול סביבתי נכון של משק בית.
חיסכון בעלויות תחזוקה ואנרגיה
במסמך ההיערכות האקלימית ניתנת התייחסות שמפרטת את החזון של עיריית פתח תקווה לשכונה: "שכונה זו מהווה מודל חדשני להתמודדות עם אתגרי שינויי האקלים ברמה המקומית, תוך שיפור איכות החיים של התושבים. עבור העירייה, בשכונה זו יש פוטנציאל לחיסכון בעלויות תחזוקה ואנרגיה, ועוד יותר מכך – שיפור נוסף בתדמית העיר ומשיכת אוכלוסייה איכותית לשכונה ולעיר", נכתב בפתח הדברים.
עוד מצוין כי "לתושבי השכונה מובטחת איכות חיים גבוהה הכוללת נוף ונגישות לנחל הירקון, חיסכון בהוצאות אנרגיה, וסביבת מגורים בריאה ונעימה המאפשרת קיום של אורח חיים בריא ומקיים כברירת מחדל: הבחירה הקלה (הליכתיות, שימוש בתחבורה ציבורית, הפחתת פסולת והפרדתה וכד') היא הבחירה המיטבית עבור התושבים ועבור הסביבה.
"יתרונות נוספים בפן הסביבתי הם הפחתת פליטות גזי חממה, שימור משאבי טבע, והגדלת המגוון הביולוגי – זהו יתרון חשוב במיוחד בשכונה המשיקה לנחל הירקון שעתיד לעבור בשנים הקרובות תהליכי שיקום אינטנסיביים הכוללים הפסקה של הזרמת מי קולחים והחזרה של המערכות האקולוגיות לאיזון. ברמה הלאומית, השכונה תסייע במידת מה לקידום יעדי הפחתת פליטות לאומיים, פיילוט ייחודי לחיסכון במשאבים, ותהווה לאחר איכלוסה מודל לחיקוי ברמה הארצית".
ואילו ראש העיר רמי גרינברג סיכם: "נוף ירקון עתידה להיות אחת השכונות האיכותיות והמתקדמות ביותר בישראל, והיא תאפשר להעצים את כל העיר בצורה משמעותית".