משבר הדיור בישראל הפך לאחד האתגרים המרכזיים הניצבים בפני זוגות צעירים, משפחות בתחילת דרכן וגם משקי בית ותיקים. מחירי הדירות המאמירים, לצד עליית מחירי השכירות, מקשים על רבים למצוא קורת גג הולמת במחיר סביר.
עיריית פתח תקווה, המונה כיום למעלה מרבע מיליון תושבים ונמצאת בצמיחה דמוגרפית מתמדת, זיהתה צורך קריטי זה וקידמה בשנים האחרונות מדיניות עירונית כוללנית, שגובשה במסמך מקיף בשנת 2022, ומטרתה להגדיל באופן משמעותי את היצע הדיור בהישג יד לתושביה.
במסמך, מציינת העירייה כי החזון אותו היא מבקשת לקדם, יבטיח קורת גג איכותית ובת השגה למגוון רחב של אוכלוסיות – החל מזוגות צעירים ומשפחות ועד לקשישים ועולים חדשים – "תוך יצירת מרקם עירוני יציב, דינמי ותומך".
מדיניות הדיור בהישג יד גם מגדירה באופן ברור את היעדים והכלים להרחבת ההיצע: קרקעות ציבוריות יוקצו לייעוד חברתי, עדיפות תינתן לבני העיר במכרזים, והעירייה תשאף להחזיק בדירות לשימוש הציבור.
רובע סירקין: מודל לדיור בר השגה
בלב המאמץ העירוני עומד רובע סירקין, "צמרת" בשמו החדש, המהווה פרויקט דגל ומספק פתרונות דיור חדשניים הן לרוכשים והן לשוכרים.
רובע סירקין החדש משתרע על פני כ-1,100 דונם וצפוי לאכלס למעלה מ-40 אלף תושבים, תוך יצירת שכונה חדשה ומודרנית עם דגש חזק על דיור בהישג יד, תשתיות מתקדמות ואיכות חיים גבוהה. הפרויקט מציע 12 אלף יחידות דיור, בתמהיל מגוון שנועד לתת מענה לצרכים שונים של משקי הבית, לצד שטחי תעסוקה, מסחר וציבור.
אחד העוגנים המרכזיים ברובע סירקין הוא פרויקט "מחיר מטרה", תוכנית ממשלתית שנועדה לאפשר לזכאים לרכוש דירות במחיר מופחת משמעותית ממחיר השוק, באמצעות הגרלות. תוכנית זו מהווה בשורה של ממש עבור זוגות צעירים ובני המקום המבקשים להישאר ולבנות את עתידם בעיר שבה גדלו.
ראש העיר, רמי גרינברג, הדגיש בעבר את החשיבות במציאת פתרונות לצעירים ולדור הבנים: "בהמשך לעלייה המתמדת בביקוש למגורים בעיר והעלייה במחירי הדירות, אנחנו פועלים בשנים האחרונות מול הגופים הרלוונטיים מטעם המדינה כדי שתינתן עדיפות לתושבי המקום בשיווק הדירות בתוכנית 'מחיר מטרה'. בכך אנחנו מבטיחים כי ההטבות שהמדינה מאפשרת בתוכנית יופנו באופן משמעותי לבני המקום, תושבי פ"ת".
1,200 יח"ד במחיר מטרה
נכון להיום, כלל הפרויקטים של מחיר מטרה בשלב א' של רובע סירקין, שווקו ליזמים. ומאות רבות של זכאי משרד הבינוי והשיכון ביניהם, בני ובנות העיר פתח תקווה, זכו באפשרות לרכוש דירה במסגרת זו. עד כה שיווק משרד הבינוי והשיכון 1,201 יח"ד לזכאים, מתוכן, שוריינו עבור בני העיר פתח תקווה, 443 דירות בכלל הפרויקטים.
עבור רבים מהזוכים, תוכנית זו היא הפתרון היחיד המאפשר להם להגשים את חלום הדירה בעיר, לנוכח מחירי השוק הגבוהים שהפכו את הרכישה לבלתי אפשרית. זוכים רבים מתארים את הזכייה כ"הזדמנות של פעם בחיים" לזוגות צעירים שחפצו להישאר בעיר אך נתקלו בקשיי מימון בשוק החופשי.

"זה חלום שמתגשם", סיפרה מ' שזכתה בהגרלה. "בלעדי מחיר מטרה, לא היינו יכולים להרשות לעצמנו לקנות דירה בפתח תקווה."
על פי נתוני רשות מקרקעי ישראל, מחירי הדירות לזוכים בהגרלות מחיר מטרה בסירקין, יהיו זולים משמעותית בהשוואה למחירי השוק, וזאת בהתאם לשומות שנקבעו בסוף 2020. ההנחה המגולמת בתחשיב ראשוני היא של כ-19% ממחיר השוק, ושוויה כ-300 אלף שקלים לפחות. בפועל, ההנחה תהיה משמעותית גבוהה יותר ועשויה להסתכם גם בכ-900 אלף שקלים, בהשוואה למחירי השוק החופשי.
שכירות ארוכת טווח במחיר מוזל
בנוסף לפתרונות הרכישה, רובע צמרת שם דגש משמעותי על יצירת מאגר דיור גדול המיועד להשכרה ארוכת טווח, במטרה להעניק יציבות וביטחון לשוק השכירות. שלושה יזמים בולטים, י.ח דמרי, אקרו נדל"ן ורייסדור, זכו במכרז של החברה הממשלתית 'דיור להשכיר' לבינוי מתחם מגורים ברובע שיכלול לפחות 741 יח"ד, המיועדות להשכרה לתקופה שלא תפחת מ-20 שנה.
מודל זה מבוסס על חלוקה ברורה: 50% מהדירות מיועדות לדיור בשכר דירה מפוקח עבור זכאים, ואילו 50% הנותרים יושכרו בשוק החופשי במחיר שוק לתקופה של חמש שנים.

מודל זה מבטיח כי גם שוכרים יוכלו ליהנות מיציבות תעסוקתית ומגורים לאורך זמן, ללא חשש מהתייקרויות דרסטיות או אי-חידוש חוזה. בתום תקופת ההשכרה, היזם יהיה רשאי למכור את הדירות כדירות מגורים. ראוי להזכיר, כי על פי נתוני הלמ"ס חלה עלייה שנתית דרמטית בגובה שכר הדירה בחודש פברואר 2025 בפתח תקווה, עם זינוק של 8.3% בפברואר 2025 לעומת התקופה המקבילה. בהתאם, פרויקטי השכרה לטווח ארוך תורמים ליצירת שוק שכירות יציב יותר, מפחיתים את הלחץ על השוכרים ומעודדים תכנון ארוך טווח בחיי המשפחה.
מדיניות עירונית לדיור ציבורי
הצלע השלישית, שמשלימה את פתרונות הדיור בהישג יד ברובע, כוללת גם כ-600 יחידות דיור מוגן, הנותנות מענה לאוכלוסייה המבוגרת, ומאפשרות לה להמשיך לחיות בסביבה תומכת ומוכרת. נכון להיום, הנושא נמצא בשלב תכנוני בלבד וטרם יצאו מכרזים ליזמים.
מדיניות הדיור בהישג יד של עיריית פתח תקווה אינה מתמצה רק בפרויקטים המרכזיים ברובע סירקין, אלא מהווה חלק מחזון רחב היקף המיושם ומוטמע בכלל תוכניות הפיתוח העירוניות. העירייה פועלת להרחבת מאגרי הדירות בהישג יד באמצעות שילוב דרישות אלו בפרויקטים מגוונים, ובכלל זה קידום "דיור ציבורי" בקרקעות פרטיות.
אחד הכיוונים המרכזיים והחשובים במדיניות העירייה הוא שילוב דיור בהישג יד במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית. תוכניות "פינוי-בינוי" ותמ"א 38 מהוות הזדמנות לא רק לחידוש המרקם העירוני ולשדרוג איכות החיים, אלא גם להגדלת היצע הדיור הכללי ולשילוב פתרונות דיור בר השגה.
פתרונות גם בלב העיר
לדוגמה, במאי 2021 אישרה עיריית פתח תקווה התחדשות עירונית במשולש אורלוב בסמוך לתחנה המרכזית. המרחב המתוכנן במרכז העיר יכלול כ-1360 יחידות דיור חדשות, 20% מהיחידות (כ-272 יח"ד) מיועדות עבור דיור "בהישג יד". צעד זה מאפשר חידוש וציפוף של אזורים ותיקים בעיר, תוך יצירת היצע דיור איכותי ובמחיר נגיש במרכז העניינים. ראש העיר, רמי גרינברג, ציין בהקשר זה כי העירייה ממשיכה "לקדם תוכניות פיתוח שנותנות דגש על ההתחדשות העירונית וכן מאפשרות ליצור יחידות דיור קטנות לטובת זוגות צעירים ולשכירות ארוכת טווח".

דוגמה עדכנית נוספת היא אישור הוועדה המקומית לתו"ב במאי 2025 להרחבת מתחם גלובל הממוקם בסמוך לציר הרכבת הקלה – הקו האדום.
מתחם זה, ברחוב דנמרק 2 וז'בוטינסקי 49, המצוי במיקום אסטרטגי, מיועד לעירוב שימושים על פי תוכנית המתאר העירונית, ויכלול הקמת שני מגדלים מודרניים שישלבו תעסוקה, מסחר, שטחי ציבור ומגורים. התוכנית תכלול כ-150 יחידות דיור בהישג יד. 76 יחידות דיור מתוך אלו, יירשמו על שמה של העירייה לטובת הציבור, מה שמבסס את יכולתה של העירייה לנהל ולהקצות דיור זה לטובת זכאים. מהלך זה, לדברי ראש העיר, הוא "חלק מהחזון שלנו לקידום דיור נגיש, יצירת מקומות תעסוקה חדשים, פיתוח עירוני איכותי ושילוב מיטבי עם מערך התחבורה הציבורית ותחבורת ההמונים".
נראה כי המודל לשילוב דיור מוזל באזורי ביקוש – באמצעות חקיקה עירונית, תיאום מול המדינה והסכמים עם יזמים בפרויקטים של התחדשות עירונית, עושה את צעדיו הראשונים בעיר המתחדשת וישנה את מפת הדיור הנגיש בפתח תקווה בעשור הקרוב.